Ecologisch perspectief

Wees moedig genoeg om te groeien naar de bloem die je bestemming is.
– Osho –

Kinderen zijn van nature onderzoekend, ondernemend en nieuwsgierig. Steeds opnieuw op zoek om te leren hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Hierbij is het belangrijk voor het kind om te beseffen dat het een uniek wezen is. Je maakt pas goede eigen keuzes als je op jezelf durft te vertrouwen. Ieder kind kan dit op zijn/haar eigen wijze, op welke leeftijd dan ook. Vanuit de opgedane kennis en ervaringen ontwikkeld het kind zelfvertrouwen.

Door allerlei omstandigheden ondervinden kinderen obstakels tijdens de ervaringen onderweg in hun ontwikkeling. Kinderen vinden het lastig om verbaal aan te geven wat goed voor hen is of wat zij nodig hebben. Het is lastig voor ze om uit te leggen wat er in hen omgaat of ze weten niet meer hoe ze naar zichzelf luisteren (missen het zelfvertrouwen). Kinderen hebben een eigen manier van uiten. Ze zijn puur in hoe zij tegen de dingen in het leven aankijken en zijn hiermee soms confronterend in de ogen van een volwassenen. Doordat ze zich minimaal verbaal uiten gebruiken ze meestal non-verbale middelen, zoals; beelden, gedrag en lichaamstaal.

Belangrijk is dat kinderen hun gevoelens uiten en dat er mensen om hen heen zijn die de gevoelens herkennen waardoor zij hun eigen gevoelens erkennen. Doordat ze op school of in thuis situaties hun gevoelens moeilijk uiten, ervaren ze de wereld om zich heen (die veilig en vertrouwd moet voelen) als ingewikkeld. Ze begrijpen de directe wereld om hun heen vaak niet. Belangrijk is dat elk kind een eigen en veilig plekje voor zichzelf heeft. Bij Educare4kids kijk ik wat een kind nodig heeft om zijn veilige en eigen plekje te realiseren. In dialoog met het kind, de ouders e.a. betrokkenen, ga ik onderzoekend met de vraag van het kind en/of u als ouders aan de slag.

Mijn streven is om een pionier te zijn, om vernieuwend in mijn werk te staan, met het verbeteren van begeleiding, ondersteuning en leermogelijkheden. Door me zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen lukt het vernieuwend te werken. Met als doel het kind een optimale leeromgeving aan te bieden.

 

Jij mag zijn zoals je bent
Om te worden wie je bent
Maar nog niet kunt zijn
En je mag het worden
Op jouw manier
En in jou tijd

– Anna Terruwe –